ЛЪЖИТЕ НА БГ ШЕФЧЕТО

Стандартен


lyjite na bg shefcheto

По един или друг начин, България се приспособи към идеята за наличието на световна финансова криза. Веднага започна да се говори за оздравителната нужда от съкращения и ограничаване на разточително високите заплати, които, ако и да се най-ниските в Европа, пак са неудобни, като хуй в задника на българското шефче. Нека след всичко, което се изприказва за некадърността, мързела и неоснователното самочувствието на българския работник, погледнем критично и към българския работодател чрез някой от най-големите лъжи, с които се сблъсква всеки млад човек при старта на кариерата си:

Той казва: Търся млада, комуникативна, амбициозна и образована личност за длъжността рекламен консултант. Атрактивно заплащане обвързано с постигнатите резултати – от 150 до 1000 лева на месец. Той има предвид: Трябва ми безскрупулен досадник с усет в просията за работа като безплатен ходещ билборд с вграден естествен интелект.

Той казва: Имате чудесни препоръки от преподавателите си в университета и предишните си работодатели. Той има предвид: Как е нащо – прати много здраве и бутилка ракия на баща ти от мен! С него какви далавери въртяхме на времето…

Той казва: Мисля, че едно младо и интелигентно момиче, като теб, ще получи страхотен старт в кариерата си ако работи като офис сътрудник във фирмата ми. Освен това ще натрупа изключителен опит, когато ме придружава на бизнес срещи из страната и Европа. Той има предвид: Ще те счупя от секс, ще пробвам с теб всичко онова, което дават в порно филмите, които гледам в офиса, какво ще кажеш?

Той казва: Сложната бизнес обстановка в условията на световната финансова криза и неистовите усилия да се спасим от фалит налагат да съкратим 50% от персонала и да намалим наполовина заплатите, които получавате. Той има предвид: А така – паднахте ли ми в ръчичките мрънкащи селяндури! Още два месеца криза и ще си купя новия Maybach Zeppelin, а може и да остане за едно Mini Cooper-че на любовницата.

Той казва: Ние от висшето управленско ниво ценим индивидуалността на всеки един от различните специалисти, изграждащи сплотения ни колектив, черпим идеите си от градивната критика, вслушваме се в предложенията на служителите си и ги обмисляме сериозно при вземане на важни управленски решения. Той има предвид: Виж сега – аз съм шефЪТ, аз коля и беся и следователно аз съм най-умен! Ти си тук, за да вършиш определена работа! Донасят ми всичкото ти злословене, а критиката можеш да си я навреш там, където вече ти наврях дипломата!

Той казва: Справяш се чудесно, виждам, че задълженията, които имаш, не представляват трудност за интелекта, енергията и амбициите ти – нека да помисля как да оползотворим присъщия ти потенциал. Той има предвид: Още един надъхан балама. Дай да проверим дали може да работи за двама при тази заплата и да уволним някой от колегите му ако се справя.

Той казва: Ще ти плащам. Той има предвид: Ще се правя, че ти плащам.

Списание “MyLife”/Брой 14/Тема на броя: На зелено

Текстът преди коректорска и редакторска намеса

© Пламен Четелязов, автор

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s