СИНДРОМ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Проза на Пламен Четелязов

Новелата “Синдром на емоционалната недостатъчност” (с работно заглавие „Фрагменти Project“) събира голяма част от моите късове тийнейджърско писане.

Първият текст се нарича “Имаго”, а работното му заглавие беше „Фрагменти“. Имаго идва от латински и означава образ. В психологията наричат така подсъзнателния прототип на отношенията с околните, изграден още в детството. В ентомологията думата е название на последната фаза от развитието на някои насекоми – тогава те са оформени като възрастни индивиди и могат да се размножават. Смисълът, който заглавието на моята проза носи, е застинал между двете определения. Написах “Имаго” през 2001. Тогава бях на 19 години. Съдбата бе разкъсала магическия пашкул на детството, а аз зарязах дрипите му в Пловдив и заживях в Студентски град. Там за първи път осъзнах реалните измерения на емоционалната импотентност, която се шири сред посткомунистическото ни общество. Наложи се да се боря срещу клишетата на възпитанието, които просто не ми вършеха работа. И не бях само аз. Всички се лутахме, за да открием себе си, без да имаме адекватна отправна точка. Прозата “Имаго” е вдъхновена от този период и е провокирана от реалността, в която съществувахме, без да приемаме.

Първото издание на “Параноя” бе публикувано от „LiterNet” през 2007 година. Кризата бе преживяна и описана значително по-рано. Неин катализатор бяха депресиите, които ме гризяха по времето на “Имаго”. Двата текста имат много общи внушения – идеи скицирани от първата и възпламенени във втората проза. В този смисъл епилогът на “Параноя” е и откровена кулминация за “Имаго”.

Захванах се да сглобявам “Синдром на емоционалната недостатъчност” в началото на 2010 година. Новелата обединява преработените “Имаго” и “Параноя”, в които вградих някои по-нови сингли, консумирани от списанието „MyLife” и вестник „Анонс“. Публикуването на книгата е своеобразен snapshot на вече повехнали емоции, порив за освобождаване от един груб стил и еволюирането му в нещо друго, вероятно не по-малко недодялано. Според мен именно откровението е истинското предизвикателство. Ето защо съм длъжен да спомена, че текстът е наивен и тежък, вдъхновен е преди всичко от първичната суета, депресиите клишета и някои осъзнати комплекси.

Прочети на: http://chetelyazov.wordpress.com

FLAWS OF OBLIVION

A collection of poetry, prose and photography that showcases the talents of five emerging writers

A collection of poetry, prose and photography that showcases the talents of five emerging writers

Издателството Neverland Publishing описва Flaws of Oblivion като сборник от поезия, проза и фотография, който докосва – понякога самоволно, а понякога не – неустойчиви спомени, захранвани от въображението и обширния емоционален спектър, внушен от усещането за безконечния поток на времето.

Вълнуващо е да те публикуват заедно с Devon Pearse, Cary Polkovitz и Virginia Marcs от САЩ и James Wilson от Англия. Привилегия е да работиш с толкова земни, емоционални и толерантни писатели, редактори и издатели!

Превеждането на мои неща и публикуването им оттатък океана уталожва обсебващите пориви да споделям емоции, а и засища суетата ми. Все още не знам кое от двете е по-силно… За момента обаче несъвместимостта не ме притеснява толкова, а и комплексите не ме гризат денонощно. Ето, че имам възможност да се събера, за да завърша нещо ново и надявам се далеч по-стойностно.

Може да си поръчате Flaws of Oblivion за Kindle или на хартия от http://www.neverlandpublishing.com. Средствата ще бъдат насочени към съществуването на The Hippocrene Society – неправителствена организация, инициирана от Devon Pearse, специализирано допълнение към Neverland Publishing, създадено изцяло, за да издирва и промотира млади и вдъхновяващи писатели от целия свят.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s